Schiermonnikoog (slot) - NEW WAVE

Schiermonnikoog (slot) - NEW WAVE

Tien dagen achter elkaar met een heleboel rappers en producers op één plek schrijven en tapen. Dat is waar deze dagen op Waddeneiland Schiermonnikoog om draaien. En dan maar zien wat er uit komt. Slot van deze reeks... en nu?

Iedereen is weer thuis. De artiesten, producers, de mannen van Puna, Paul en Robin, de winnaars van de Buma Music Academy challenge, wij zelf en onze productionele heldin Lieke. De enige politieagenten op het Waddeneiland hebben ons persoonlijk uitgezwaaid. Om zeker te zijn van hun zaak of vonden ze het ergens ook wel leuk, een beetje reuring in de tent? Schiermonnikoog, bedankt! Al die jongens en meisjes die urenlang op hun helden hebben gewacht voor een knuffel, foto en handtekening: jullie zijn te gek. Ook iedereen bedankt die het proces via deze blogs, via Puna of social media volgde.

Maar goed, een paar uur rijden vanaf Lauwersoog en nu is echt iedereen thuis. Maar niet met lege handen. Zo hebben we vier enorm getalenteerde middelbare scholieren ontmoet die samen met ons de demo's hebben beluisterd. Hartelijk dank, Buma Music Academy! Er is heel veel nieuwe muziek gemaakt, te veel zelfs voor op het New Wave album. Er zijn clips geschoten, contacten uitgewisseld, nieuwe samenwerkingen gesmeed en plannen voor een gruwelijke release van New Wave.

Maar hoe werkt zoiets nou? Waarom is de New Wave-muziek niet meteen morgen al te beluisteren? Voor veel rappers zit het werk er misschien op, maar producers, mixers, vormgevers, clipmakers, de masteraar en PR-mensen kunnen nu pas aan de slag. We zullen met de betrokkenen selecteren welke tracks er op het album komen, vervolgens moeten die tracks afgemaakt worden. Soms waren het opzetjes of miste er nog het een en ander. Vervolgens moet alle muziek gemixt en gemasterd worden, zodat het straks door je speakers net zo goed klinkt als in de club of op een festival. Vervolgens moet de muziek naar de fabriek zodat er fysieke cd's kunnen worden gedrukt.

Er wordt artwork gemaakt door Vincent van der Waal, de vaste vormgever van Patta, dat ook gebruikt zal worden voor de shirts en de poster van de release. Clips worden gemonteerd, gegrade, etcetera, door de strijders van Paperclips. Misschien wordt er zelf nog wel wat bijgeschoten. Dan moet er natuurlijk een sicke release komen. Dus moeten alle boekers aan boord zijn en moeten we zoveel mogelijk mensen erop wijzen dat ze hier echt bij moeten zijn. Puna is ondertussen druk bezig om de documentaire, die zij schoten gedurende de week, te monteren en in delen te releasen.

Maar voordat je alle hoop hebt verloren om nog in dit leven van de muziek te genieten: we willen dit allemaal in minder dan twee maanden voor elkaar hebben. En als alles meezit, ook nog eens elke week iets nieuws kunnen delen tot aan het releasefeest. Maandag wordt in de ochtend bij FunX bekend wie de winnaar van de Buma Music Academy dag op het eiland is geworden. Hij mag met zijn hele schoolklas naar de release en wij hopen natuurlijk dat jij daar ook bij bent (deze datum wordt snel bekend). Iedereen die komt, krijgt sowieso als allereerste een fysiek exemplaar van de cd.

Nog heel even geduld dus, maar we houden je warm. Tot snel.